Kruidengeneeskunde

      Kruidengeneeskunde   LinksAloe Vera

Aloe Vera

Aloe Vera

Algemeen

Aloe Vera is afkomstig uit Afrika maar wordt tegenwoordig in vele landen gekweekt. Als de plant niet aan vorst wordt blootgesteld, gedijt hij ook in de gematigde luchtstreken. Aloe Vera is een gemakkelijke kamerplant en zou in elke keuken aanwezig moeten zijn.

Eigenschappen

De gelei bevordert het herstel en is ontstekingsremmend, antisceptisch en schimmelwerend. Aftreksels van de bladeren zijn sterk laxerend en wekken de menstruatie op. Werkt ook verkoelend.

Gebruik Inwendig

  • Gebruik de transparante gelei bij alle soorten verbrandingen, insectenbeten, allergische uitslag, eczeem, huidirritaties, zweren aan de benen, luieruitslag, gordelroos, zweren rond de ogen, droge hoofdhuid, dauwworm, voetschimmel, zweren in de mond en irritaties door nieuwe kunstgebitten.
  • Aloe-veragel of een tinctuur ervan kan worden toegevoegd aan zalven tegen gewrichtspijn.
  • Neem in bij candida-infecties, slechte spijsvertering, algemene verzwakking en bloedarmoede, zwellingen, maagzweren en tandvleesproblemen.
  • Het gele sap werkt als laxeermiddel.
  • Gebruik thee of tinctuur van het hele blad bij hardnekkige constipatie, ingewandswormen en levercongestie.

Gebruik Uitwendig

  • Breng het bittere gele sap uit de onderkant van de bladeren op de nagels aan om nagelbijten tegen te gaan.
  • Als kompres bij pijnlijke, ontstoken gewrichten.

Opgelet!

Aloe Vera niet inwendig tijdens de zwangerschap. Hoge doses van het blad veroorzaken braken.

Folklore

Aloe Vera Gelei stond bij de oude Grieken en Romeinen bekend als uitstekend middel tegen verwondingen, verbrandingen en ontstekingen op de huid.

In islamitische landen geldt de plant als symbool voor geduld.

Aloe Vera Hout, dat in de bijbel voorkomt, stamt van een heel andere plant. (Aquilaria Agallocha) Deze boom wordt in India en Maleisie gekweekt vanwege zijn geurigheid en verwerkt in wierook.
©2006 - 2010